y

y

вівторок, 5 травня 2015 р.

* * * 






Якщо запитати мене про найяскравіші спогади дитинства, то перше про що я скажу це -- ранкові роси...Я наче зараз пам'ятаю, як маленьким п'ятирічним дівчатком ми з татом, до світанку, їздили до лісу і зустрічали сонце. Коли  все ще спить і навколо тихо-тихо. Сивий туман мутною пеленою стелиться по землі, ніби старий дідуган розпустив свою бороду. Повітря свіжо-колюче і коли вдихаєш його на повні груди то воно цілющою силою наповнює кожну клітинку твого тіла. Величні і густі дерева в тумані здаються чарівними велетнями. І саме серед цих зелених велетнів, на густому смарагдовому трав'яному покривалі, я вперше побачила краплинки світанкової роси. Вони так виблискували різнокольоровими барвами немов сотні дорогоцінних каменів, які щедро розсипались на листі і гіллі, переливалися і сяяли. Кожна краплинка була просто досконала -- така прозора, тендітна, витончена і в кожній  була захована якась загадка і диво ! Там можна було побачити сонячні блискітки, глибоке блакитне небо, крони густих дерев і увесь світ ! Вони були всюди, на павутинні, яке перетворювалось на низку дорогоцінного намиста, на листочках, гіллі, квітах. І коли вітер-пустун бавлячись розгойдував цю красу вона бриніла , мов кришталь. А я, затамувавши подих, стояла заворожена цією красою і мені так хотілося назбирати цих скарбів хоча б пригоршню :)))...
Я запам'ятала це на все життя ! І скажу чесно, що ніяке, навіть саме коштовне каміння, не зрівняється з цією красою !



" Срібні роси "




 В кольє використані дуже красиві малахіти ( місце походження Мадагаскар ) з відмінним поліруванням і хорошої якості, ріволі Swarovski насиченого кольору діамантової зелені, срібний бісер, кришталеві і скляні бусини.



А ще завдяки формі із кількох елементів кольє гарно лягає на шиї.




І про малахіт :

 Камінь малахіт отримав свою назву від грецької назви яскраво-зеленої квітки мальви - «мелахе». Існує ще одна версія, згідно якої камінь малахіт отримав свою назву від грецького слова «малакос», що в перекладі означає м'який.

 Вперше родовище малахіту відкрили в глибоку давнину в горах Кірман на півдні Ірану серед рудників міді. Родовища малахіту знаходяться неподалік від міста Елат на півдні Ізраїлю. Згідно іудейської легендою, тут колись були «копальні царя Соломона».
 На Русі малахіт вважали каменем, виконуючим бажання.
А в епоху Середньовіччя малахіт був визнаний амулетом, сприятливим протіканню вагітності та пологів. Вагітні жінки носили на шиї підвіски з малахіту у формі хреста або сердечка. У Єгипті малахіт застосовувався правителями як головний камінь сили. Фараони вірили, що він допомагає мудро правити. Малахіт розтирали в порошок, лікували їм очі і вживали в косметиці. У Середні століття алхіміки вважали, що за допомогою малахіту можна виготовити еліксир життя (тут не обійшлося, напевно, без символіки зеленого кольору - кольору самого життя), вважали, що він береже людину від падіння з висоти. Згідно старовинним легендам, малахіт може зробити людину невидимою. Той же, хто п'є з малахітовою чаші, здатний розуміти мову звірів і птахів (не випадково герой казок Бажова Данила-майстер розуміє, що йому говорить ящірка). Малахіт - дуже сильний камінь, який притягує до свого володаря інших людей, причому всіх без розбору. Так що слід дуже добре подумати, перш ніж весь час носити малахіт: чи потрібна вам подібна популярність, що не втомитеся ви незабаром від підвищеної уваги нецікавих вам особистостей ? До того ж малахіт привертає до вас увагу ваших недругів. Особливо обережними потрібно бути жінкам, адже прикраса з малахітом привертає до них увагу осіб протилежної статі. Що ж у цьому поганого ? А те, що увагу звертати будуть всі підряд, і радості така популярність жінці не доставить. Тому рекомендується оправляти самоцвіт в срібло, яке нейтралізує агресію з боку чоловіків.
 В давнину і в епоху Відродження з малахіту вирізали амулети для дітей, які мали оберігати від хвороб і різних небезпек. Він вважався «каменем здоров'я».

 Малахіт - камінь травня. У цей період він найбільш сильний. Кажуть, що якщо в травні носити талісман з малахіту, можна позбутися безпричинних страхів, меланхолії, безсоння.

А я, звичайно, до : 
 

21 коментар:

  1. Ох, очередной шедевр! Вспомнилась сказка "Хозяйка медной горы".
    Красотища... свежее, лёгкое ожерелье, при этом очень нарядное.
    Мне как обычно звери чудятся - внизу заяц, над ним паук)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Данушя, спасибо большое ! Да, я тоже когда купила малахиты, то все о сказках Бажова думала ( когда в детстве их очень любила ), но принципиально пыталась отойти от этой темы, потому что как-то повелось среди мастеров, когда малахит -- значит "Хозяйка медной горы". Хотя, в прнципа, все логично :))).
      Хи, теперь и я зайца и паука увидела, прикольно :))). А что - среди зеленых листьев и утренней росы спрятались такие милые зверьки - все правильно :))).

      Видалити
  2. очень красиво))) малахит))) это божественно)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оля, спасибо - очень приятно ! Дааа, малахиты ( да еще и такие ) это невероятная красота !

      Видалити
  3. Присоединяюсь ко всем девочкам!! Шикарно, бесподобно, и вправду веет свежестью утра! И почему-то напомнило колье с насыщено розовыми риволи и черным бисером)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибки, Катя, большое ! Если ощущается утренняя свежесть значит задумка удалась и это очень радует :))). А напомнило розовое колье ( я так понимаю "Ночная орхидея" ), видимо, из-за серебряного бисера, изящной формы и такого же фона для фото. Ну, я так думаю :))).

      Видалити
  4. Оленко, надзвичайно вишукане кольє вийшло! :) У ньому справді видно і свіжі листочки, і кришталеву росу, і навіть трошки ранкового туману ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Катя, дякую тобі ! Дуже приємно, що я змогла донести ті спогади і відчуття в цій роботі, це для мене завжди має найбільше значення. І якщо є і роса, і листочки і ще й туман -- то я спокійна :))).

      Видалити
  5. Неймовірно красиво!!!!!! Мій колір :-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Ларисонька ! Мій теж :))). Мене навіть називають Оленка-зеленка, тільки тссс -- це секрет :))).

      Видалити
  6. Леночка, очень красивая выразительная работа!!! Малахит всегда мне нравился, а тебе удалось его очень удачно "обыграть"! Зелень с капельками росы - чудо!!!!:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ленуля, большое спасибо ! Я рада что тебе понравилось :))). Скажу честно, что как только увидела малахиты, то сразу решила, что это будет что-то типа свежей зелени и росы, хотя, как правило малахиты оправляют в бронзу или золото ( а не серебро, как я :))). Был момент, когда немного засомневалась но ... вдохновение вещь упрямая, если что-то задумалось, то уже не убедишь в другом :))).

      Видалити
  7. Оленка, я вже вдруге захожу подивитися на кольє, як точно передані краплинки роси на свіжих листочках!!! Як завжди бездоганно!!! Цікаво було почитати про малахіт)).

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Катруся, дякую !!! Якщо чесно, то трішки хвилювалася чи вийде передати ніжність листочків і роси. Тому і зробила кольє з кількох елементів ( а не суцільне ), щоб додати легкості і ажурності. В принципі результатом задоволена :))).

      Видалити
  8. Леночек! Не устаю восхищаться! Я очень люблю малахит! Но мне всегда казалось, что это ткой тяжелый камень, могучий. То ли сказалось, что когда я бываю на Урале часто вижу изделия из малахита. И чаще всего это такие основательно выточенные шкатулки, массивные колье или плашки. То ли сказываются воспоминания от сказов Бажова, которыми я в детстве зачитывалась. Но ты вот как-то сумела придать ему легкости, невесомости. Такой хрустальной нежности. За счет ли большого количества серебристо-жемчужного бисера, то ли за счет добавления риволи, то ли благодаря ажурности формы элементов колье, которые так напоминают нежные листочки клевера. Не знаю, и не хочу разбираться, я просто восхищаюсь общим ощущеением и впечатлением! Прекрасно! Изысканно! Восхитительно!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ух ты, сколько я ошибок наделала! Я была трезвая, чесслово! (хихи)

      Видалити
    2. А я и не заметила ни одной ошибки, честно :))). Читала и понимала суть, а на все остальное и не обратила внимание :))).
      Спасибо, тебе, Светуля !!! Я тоже очень люблю малахит ( как и все зеленое, потому что зеленый и белый мои любимые цвета ) и тоже всегда встречала довольно массивные и тяжеловато вещи ( и украшения ) и именно поэтому хотелось показать, что он может быть и достаточно нежным. Ведь и название камня и сам самоцвет связанные с землей, травой, свежестью и нежностью, к нему нужно только присмотреться и немного изучить - тогда он раскроется :))).
      А то, что ты заметила и отметила листочки клевера ( кстати счастливые - четырехлистные ) мне ооочень приятно - именно так и было задумано :))). Это, как подарок маленьких эльфов тому, кто встал до рассвета и пошел в лес чтобы собрать россыпи прозрачной росы :))).

      Видалити
  9. Завораживает.....который день захожу полюбоваться, а слов подобрать не могу))) Сказочное колье, и все в нем есть, и серебро тумана, и рассветная роса, и дикие травы, и пение лесных птиц и утренняя прохлада) Оно - воплощенный май, удивительное время, уже не весна, но еще и не лето)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мариночка, спасибо тебе большое за такие теплые и поэтические слова - это невероятно приятно ! И если ты смогла уловить и увидеть все то, что я хотела передать в этом колье, то для меня это огромный комплимент :))).

      Видалити