y

y

вівторок, 8 вересня 2015 р.

* * * 


За вікном уже осінь...Дощова і холодна...А ви встигли помітити, коли втекло літо ? Бо я, чомусь, ні :)))...Була нестерпна спека, від якої неможливо було сховатися ні в ень, ні ввечері, а тут вже осінь...
Але саме та нещадна спека ( яку я просто не терплю ) і надихнула мене на нову роботу. 

Оскільки на дворі було гаряче, то гуляти з донечкою ми ходили або на світанку або майже вночі. І якщо в липні ми надавали перевагу світанковим прогулянкам, то в серпні це були однозначно нічні рандеву. Запитаєте -- чому ? Та все просто -- в серпні починаються Персеїди ! Що таке Персеїди ? Це один з найсильніших і найяскравіших метеорних потоків або простіше кажучи -- зорепади. Отак однієї серпневої ночі ми лежали на зручних розкладних кріслах у себе на подвір'ї і дивилися в глибоке нічне небо. Воно зачаровувало нас, манило блиском вогнів і переливами зірок, полонило своєю красою і загадковістю. Зірки сотнями мерехтливих кристалів сипалися по оксамитовому небу і падали до низу. Здавалося, що десь там на краю землі можна піти і назбирати ці нічні небесні скарби повну скриню...


" Загадкові Персеїди "



Права ( метеорна ) сторона кольє з'явилася у моїй уяві одразу. Я знала, що це будуть ріволі Swarovski Gold Patina, тому що вони мають дуже цікаве забарвлення, яке мені нагадує щось космічне.

 
А от ліва сторона планувалася трохи іншою -- я хотіла поставити сюди лабладоритик та випадково зустріла чудовий авантюрин "Ночі Каіру" і зрозуміла, що саме він мені і потрібен !


 Для мене це наче інша сторона місяця :))).


Це кольє стало рекордсменом по часу виконання :))) -- в тому розумінні, що робила я його найдовше із всіх моїх робіт. А все через те, що вишите воно, переважно, найдрібнішим бісером. Бісер з макове зерня чорного кольору плюс чорний фон, це я вам скажу досить тяжко.

 

Отака зоряна і манлива робота :))).

До речі, не спізніться насолодитись черговою порцією зоряних дощів  :

7 вересня - 24 жовтня Південні Тауриди
Південні Тауриди - тривалий зорепад, який починається 7 вересня і завершується 19 листопада. Його інтенсивність дуже низька - 5 метеорів на годину, і пік виділяється досить умовно. Тим не менш, Тауриди, як Південні, так і Північні, характеризуються значною кількістю яскравих метеорів.

 21-22 жовтня Оріоніди
Оріоніди - зорепад середньої інтенсивності, але іноді його інтенсивність може бути високою. Зазвичай вона становить 20-25 метеорів на годину, але, наприклад, в 2006-09 роках за цим показником звездпад був порівнянний з Персеїди. Зараз вчені не можуть сказати, коли інтенсивність Оріонід знову буде високою. Радіант - в області сузір'я Оріона.


11-12 листопада Північні Тауриди
Цей зорепад в чому схожий на попередній, тільки відбувається трохи пізніше. Коли обидва метеорних дощу активні в кінці листопада - початку жовтня, можна спостерігати значну кількість болідів. Цього року яскравих метеорів може бути особливо багато - висока інтенсивність зорепаду спостерігається приблизно кожні 7 років, і останній раз це трапилося в 2008 році. Метеори з'являються з області в районі сузір'я Тельця.

17-18 листопада Леоніди
Цей зорепад відомий своїми яскравими спалахами, а в 1833, 1866, 1966 і 2001 роках був надзвичайно видовищним, оскільки проходив у формі метеорного зливи. На жаль, до 2099 року метеорних злив не буде, але в 2031 і 2064 роках інтенсивність Леонід може скласти до 100 метеорів на годину. Найближчі 16 років в кращому випадку можна сподіватися на 15 метеорів на годину. Зорепад характеризується яскравими метеорами, що залишають помітний слід. Метеори з'являються з області в районі сузір'я Лева.

13-14 грудня Гемініди
Зазвичай Гемініди є найсильнішим метеорним дощем в році і аматори спостерігати за зорепадом намагаються не пропускати таке видовище, незважаючи на холодну ніч. Метеори повільні і яскраві, інтенсивність на піку - до сотні на годину. Добре спостерігається в Північній півкулі після 10:00 вечора. Трохи гірше видно зорепад в Південній півкулі. Як і у випадку з Персеїди, спостерігати Гемініди цього року буде дуже здорово через відсутність місячного світла. Радіант знаходиться в області сузір'я Близнюків.

21-22 грудня Урсіди
Після такої події, як Гемініди, Урсідамі часто нехтують. Цього року зорепад, швидше за все, теж буде «непопулярним» - на піку число метеорів на годину складе 5-10, а спостереженню вже буде заважати світло природного супутника нашої планети. Крім того, Урсіди видно тільки в Північній півкулі. Іноді можна спостерігати посилення інтенсивності до 25 метеорів на годину. Радіант знаходиться в сузір'ї Малої Ведмедиці.






18 коментарів:

  1. Олено, вкотре любуюся такою чудовою прикрасою! І читаю гарну розповідь!
    Ніколи не думала, що така велика кількість різновидів цього явища існує. На жаль, у великому місті важко нічним небом милуватися:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталочко, дякую дуже ! Так, зорепади надзвичайне диво і назви теж чудесні ( назва залижить від сузір'я ). Я щороку веду календар зорепадів -- всі позначають на календарі пам'ятні дати, а я метеорні потоки :))).

      Видалити
  2. Оленко, дякую, дякую,дякую! Твоя дивовижна розповідь повернула мене в моє дитинство...
    Мені було років 10-12, серпень, вся сім'я цілий день на городі копала картоплю, а ще потім перевозили її додому. І от уже темно, батько страшенно стомлений розвантажує авто, я теж поряд, щось допомагаю - і раптом помічаю падаючу зірку... Стою, зачарована... А тато каже мені: "У твоєму житті ще буде багато таких зірок, тільки встигай загадувати бажання..." Мене огорнула радість, віра в щасливе майбутнє!
    Скільки житиму, буду вдячна батькові за ту мить...
    Оленочко, хай всі ці зорі приносять щастя тобі, твоїм рідним. Ти така хороша і світла людина.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лідочко, і я тобі дякую ! Знаєш, саме тато розкрив мені красу і привив любов до природи -- я з раннього дитинства їздила з ним зустрічати світанок, гуляли по лісу, збирали різні ягоди і лугові трави, ловили рибу і збирали гриби...Скільки пам'ятаю своє дитинство, то це спогади саме про природу...І теж йому безмежно вдячна за це ! Ніяка, навіть сама дорога, іграшка не запам'яталася і не була така цінна, як ті подорожі і спогади...
      Я теж бажаю твоїй родині побільше зорепадів і щоб кількість загаданих бажань завжди відповідала кількості їх здійснення !

      Видалити
  3. Оленко, надзвичайно гарна і оригінальна прикраса! Справжнє зоряне небо, загадкове і неосяжне!
    А скільки фантазії в твоєму кольє - воно мов живописне полотно.
    Жаль, що у великому місті зірочки майже не видно. Тільки коли плавали по Десні у серпні змогли помилуватися небом із зорями, сузір"ями, місяцем і трошки спостерігали зоряні дощі ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Катруся, дякую величезне ! Якщо чесно, то я і сама найбільше люблю отакі сюжетні прикраси -- ті в яких є якась маленька історія, певна тема і картинка. От тільки вони вимагають неабияких зусиль...
      Так, у великому місті не можливо сповна насолодитись красою природи і саме тому, я свого часу, втекла з величного Києва -- я там просто гасла...Не можу я без природи :))).

      Видалити
  4. Оленка, я у захваті, це щось неймовірне!!! Ця робота не схожа ні на яку іншу. Кольє зачаровує своєю красою і взагалі ідея дуже цікава і несподівана та разом з цим загадкова! Хочеться роздивлятися і роздивлятися!)) Вкотре захоплююсь твоїм талантом, фантазією і майстерністю! На скільки ж це кропітка робота - зібрати з різного виду і розміру бісеру, бусин і каміння таку красу! Авантюрин цікавий, наче місяць спить, а тим часом на небі відбувається парад зірок)).
    Я ніколи не бачила зорепаду..., у великому місті такого не побачиш, а коли бувала за містом - дуже подобалось роздивлятися зоряне небо, але зорепад не спостерігала. Дякую за цікаву інформацію, я навіть не знала що це явище таке різноманітне і має багато назв. Тепер при нагоді буду роздивлятися нічне небо, може й мені пощастить загадати бажання))).

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Катруся, дякую тобі дуже-дуже !!! Так ця робота зовсім інша. Але думаю подібні будуть ще :))). В тому розумінні, що не такі як всі :))). Найтяжчим було розкрити і показати всю красу зорепаду в такому невеличкому розмірі -- не люблю масивних і величезних кольє. І здається, що мені таки вдалося :))). І авантюрин зустрівся мені так вдало -- гармоній до доповнив всю картину.
      І, знаєш, спочатку кольє я хотіла назвати " Загадай бажання " але потім подумала, що багато хто не знає про метеорні дощі і що саме вони мене надихнули, то ж змінила назву :))).
      А я тобі бажаю щоб у твоєму житті з'явилися цілі зливи зоряних дощів і щоб вони принесли здійснення усіх мрій і бажань !

      Видалити
  5. Леночка, потрясающе космическое украшение!!! Такое подойдет какой-нибудь очень стильной и прекрасной девушке, которая любит привлекать к себе внимание. И в нем она точно не останется незамеченной!!!:) Очень понравилась застежка с жемчужинами - добавляет привлекательности и изысканности!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ленуся, огромное спасибо !!! Да, это колье для неординарной и творческой личности :))). А жемчужинки на застежке мне тоже очень нравятся :))). Я купила этот красивый темно-синий жемчуг уже давно и все не было куда его применить, а здесь он вписался идеально.

      Видалити
  6. Леночка, каждый раз восхищаюсь твоим талантом, умением в небольшую изящную вещь заключить целую историю, целый маленький мир) Невероятно красивое украшение, после твоих легких и воздушных десертов, кажется очень серьезным, вдумчивым и глубоким.
    Я ни разу не видела звездопада, зато в наших широтах уже с августа можно наблюдать северное сияние почти каждую ясную ночь)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Маришка, спасибо, спасибо, спасибо ! Оооо, северное сияние ! Мне о нем рассказывал папа и я запомнила это на всю жизнь ! Его рассказы были такие яркие и красочные, такие сказочные и увлекательные, что казалось я видела то сияние воочию :))). Это одно из моих детских мечтаний - увидеть северное сияние !

      Видалити
  7. А у нас в Петербурге звёзд то не видно, не то что Персеиды... В Крыму этим летом меня завораживали звёзды, такие яркие, огромные, никогда таких не видела. Какое необычное колье! Мистическое, как древний артефакт. Трудоёмкость даже представить не могу. Лена, ты как будто на новый уровень мастерства поднялась.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дашенька, спасибо тебе огромное ! Да, колье далось не легко, но ... мне было очень интересно и это главное :))). Наверное ты права и это, действительно, новый уровень мастерства. У меня давно лежат эскизы нескольких колье, но я никак не могла на них решиться, а вот теперь чувствую, что уже можно браться ... буду пробовать :))).

      Видалити
  8. Лена, как интересно, звездопад! Красиво, просто какое-то сумашедшее колье! Сказки Шахеризады! Про звездопад бы не забыть, и погода бы не подвела!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Леночка, спасибо тебе огромное ! Ой, Сказки Шахеризады, ну прямо смутилась от таких слов, но так приятнооооо ! Очень-очень :))).

      Видалити
  9. Олена, ніколи не бачила такої краси!!! Більш правдиво передати зорепад у бісері просто неможливо! Дуже сподобалась Ваша робота!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталочко, дякую тобі велике -- мені надзвичайно приємно ! Я рада, що мені вдалося передати зорепад -- значить задум вдався !
      І ще -- приємно познайомитись -- заходь :))).

      Видалити