y

y

вівторок, 16 червня 2015 р.

* * * 

Ну, що ж літечко вже більше двох тижнів вступило в свої права і значить знову сонце, квіти, море, засмага і веселощі :))). А ще початок літа ( а саме 2 червня ) щороку мене радує, бо...у мене День народження :))) і я завжди отримую мій улюблений букет -- ромашки, волошки і маки... А ще літо це спека ( яку я дуууже НЕ люблю ) і потужні і гучні грози ( які я, як раз, дуууже люблю )...Та від спеки є смачненький порятунок. Такий прохолодний, ніжний, легкий і ...інтернаціональний :)))...Здогадалися ? Так, це -- морозиво ! 

Отож сьогодні у нас черговий смаколик із серії " Улюблені десерти " :


" М'ятне морозиво "




Маю сказати, що я дещо зраджую правилу щодо того, що всі жінки люблять солодке :))) і до солодкого майже байдужа, але ... морозиво дуже люблю. Особливо своє, домашнє і саме таке було зроблено спеціально для фотосесії :))).



Я завжди, коли роблю фото прикрас, шкодую що фотографії не передають всю гаму і фактуру :(. От  в цьому кольє я використала кристалічний бісер, м'ятний, перламутровий і все це виглядає мов справжнє морозиво -- виблискує кристаликами льоду і манить :))).


  Всім смачного літечка !!!


А ще, сьогодні не буду розповідати про камінці, бо в кольє використані авантюрини і про них я вже писала, тому розкажу про морозиво :))).


За право називатися батьками морозива можуть поборотися кілька претендентів. У першу чергу, китайці — саме вони першими почали робити солодкий лід, рецепт якого тримався у суворій таємниці. Китайці вважали, що технології виробництва шовку й морозива принесуть їм світову славу. З шовком так і вийшло. А стосовно морозива вони прорахувалися. У китайців цей засіб від спеки перейняли араби, індуси, перси. У IV столітті до н. е. Олександр Македонський, який погано переносив спеку, вживав фруктові соки зі снігом, який доставляли з гірських вершин раби. Любив морозиво і римський імператор Нерон (1 століття н. е.). В Київській Русі, де також ніхто не знав нічого про китайське морозиво, популярністю користувався рецепт холодного десерту: заморожене молоко дрібно стругали й перемішували зі свіжими ягодами. Трохи пізніше почали заморожувати сир, вершки й додавати сухі родзинки чи абрикоси.
У ХІІІ столітті італійський мандрівник Марко Поло привіз у Європу кілька рецептів невідомого доти продукту. Влітку 1660 італієць Франческо Прокопіо відкрив у Парижі продаж морозива і став першим європейським морозивником. Незабаром морозиво підкорило увесь світ. З 1750 року у Франції стали виготовляти цей продукт, який швидко став популярним, цілорічно. У США перше згадування про відкритий продаж морозива зустрічається в травні 1777 року. Виробництво його стрімко зросло наприкінці XIX століття, коли з'явилися досконалі холодильні машини.
Словом, морозиво — продукт інтернаціональний. Слов'яни принесли в рецептуру продукту різноманітні наповнювачі, в Західній Європі винайшли безліч промислових способів його виробництва, американці придумали автомат для виробництва вафельних стаканчиків та ескімо (морозиво на паличці, глазуроване шоколадом). 1851 року в Балтиморі молочар Джекоб Фуссель заснував першу у світі фабрику з виробництва морозива.


Морозиво як продукт молочний має понад 100 корисних речовин. У ньому містяться білки, жири, вуглеводи, цілий набір вітамінів (А, В1, В2, В12, С, Д, Е, Р). Кількість вітамінів С збільшується при додаванні фруктового наповнювача. Вчені встановили, що компоненти, котрі входять до складу морозива, сприяють виробленню в організмі серотоніну — речовини, яка відповідає за хороший настрій і бореться зі стресами. У молочному морозиві багато триптофану — природного транквілізатора, що заспокоює нервову систему. Морозиво має високу поживну цінність, тому його рекомендують хворим після операції в черевній порожнині, при виразковій хворобі (особливо, якщо є кровотеча), також при малокрів'ї, туберкульозі. Однак ним не варто захоплюватися при атеросклерозі, ожирінні, гіпертонії, гастриті.
Морозиво — один із найбезпечніших продуктів харчування. Бо компоненти, що входять до його складу, обов'язково підлягають пастеризації (а отже, всі шкідливі мікроорганізми гинуть). Крім того, суміш потім охолоджується, що також знищує шкідливу мікрофлору. Але, як і всі молокопродукти, морозиво швидко псується, не варто купувати в спеку розталий стаканчик чи брикетик, бо в ньому стрімко розмножуються мікроорганізми.


25 коментарів:

  1. Стільки краси та смакоти, аж очі "розбіглися")))).Оленко, мені, як завжди бракне слів, щоб описати своє захоплення!!! Неймовірна краса!!!! А ще....розкрий секрет рецептури морозива)))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, тобі, Зоряночко !!! Мені надзвичайно приємно !
      Та секрету морозива зовсім немає -- вершки, молоко, цукор...є правда у мене чарівний ельф -- Ariete -- морожениця :))). Оооо, це просто чудова річ ! Ми минулого року донечці на ДН подарували, точніше вона сама захотіла -- ми запропонували на вибір : дорогу ляльку, набір лего і мороженицю ( ну, все було в ту ж ціну ) і вона вибрала мороженицю :))). Тепер всі друзі приходять на морозиво, бо хто його спробував, то магазинного на відріз їсти не хочуть :))). А я ще бавлюся зі смаками і у мене завжди є ягідне, бананове, вершкове з шоколадними крихтами, кавове, ванільне і всяке різне :))). Тому -- рекомендую !

      Видалити
  2. Оленочко, яка краса!!! Стільки свіжих віддітнків, справжня літня прикраса!!! Бісер дійсно, наче крихти льоду та шоколаду))).
    В цьому році я теж почала робити сама морозиво; вчора воно у нас було з полуницею та шоколадом))).

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Катруся !!! Я, коли почала робити кольє, то все вагалась додавати коричневі "крихти" чи ні ? Боялася, що це зіпсує ніжність м'ятного...але...це ж морозиво і воно має бути обов'язково з шоколадом :))), тому все ж додала...І не шкодую -- вийшло, як я і хотіла :))).
      Мммм...домашнє морозиво, то смакота !!! Скажи ? Полуничне улюблене моєї донечки а я сьогодні своє улюблене зробила -- чорничне :))).

      Видалити
  3. Який чудовий відтінок, так і повіяло свіжістю. Надзвичайно красиво!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую величезне ! Так, відтінок дійсно дуже ніжний і свіжий -- благо, що є такий бісер :))).

      Видалити
  4. ....вітаю з Днем народження, нехай вже минулим, але всерівно, мої найщиріші вітання!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Зоряночко ! Вітання вони завжди приємні і не важливо коли :))).

      Видалити
  5. Какая красота! И вкуснота! ))) Мороженка-премороженка! И изумительный цвет (такой прохладный и освежающий), и авантюрины в центре колье, как листик мяты, и коричневый бисер, как шоколадная крошечка! Ммммм... Кажется, что у очередного твоего шедевра даже вкус есть!)))) Хотя, если честно, мятное мороженое ни разу не пробовала... Но теперь ужасно хочется))) Завтра же куплю! )))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Светуля, спасибочки ! Да, цвет мне самой нравится, даже себе что-то такое хочу сделать, уже и ткань для платья прикупила ( она кстати на фото мелькает ), а затем и украшение сделаю ... вот только когда не знаю :))).
      А мятное мороженое оно такое прохладное-прохладное ... От обычного иногда бывает приторно, а это такое освежающее.

      Видалити
  6. Боже, неймовірне щось... І Прикраса і морозиво. Аж прохолодою повіяло :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Інночко ! Прохолода серед спеки це класно, правда ? :)))

      Видалити
  7. Оленко, чудове кольє! У ньому відчувається і м"ятна прохолода, і маленькі крижинки, і солодкі крихти )))
    І дуже цікава інформація про морозиво :) Та ще й захотілося покуштувати м"ятного морозива - ніколи такого не пробувала ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Катруся, дякую ! Я рада, що мені вдалося передати фактуру і "настрій" морозива, бо для мене це найголовніше :))).
      А м'ятне морозиво спробуй якщо буде нагода, думаю тобі сподобається :))).

      Видалити
  8. Леночка, с наступившим тебя Днём рождения! (лучше поздно, чем через год))) Каждый раз поражаюсь твоему мастерству - колье просто изумительное, оно и вправду переливается и сверкает, как настоящее мороженое, а шоколадные крошечки придают ему особую прелесть) И сам источник вдохновения очень аппетитный и манящий, ни разу не пробовала мятное мороженое, но теперь обязательно найду и попробую)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мариночка, спасибо тебе !!! Это так приятно слышать слова поздравлений и комплиментов моей работе -- это очень-очень вдохновляет и согревает ! И я уже начинаю таять, как мороженое :))).
      А мороженое, кстати, попробуй ! Я уже, кажется, здесь немного всех заразила желанием его попробовать :))).

      Видалити
  9. Леночка, ты талантище! Такие образы, столько продуманности и вкуса!!! Очень нежное и красивое украшение! Камни красивейшие!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ленуся, спасибо огромное !!! Так приятно слышать от тебя комплименты моей работе ! И очень рада, что тебе понравилось !

      Видалити
  10. В мене дух перехопило.... АХ! Дуже гарно, Оленочко, шедевр!!! Мої улюблені кольори. Я все ще погано дихаю... ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Валерія ! Надзвичайно приємно ! Я теж полюбила цей колір :))), аж самій дивно, що раніше я якось не помічала його :))).

      Видалити
  11. Я закохалася в твої прикраси! Це любов з пешого погляду! ♥

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А ще й мятний колір, це щось нереальне... Тепер ночами не спатиму!

      Видалити
    2. Мариночко, дуже дякую ! Ой, зізнання в коханні моїм прикрасам мене розчулили -- ДЯКУУУЮ !!! Але ночами потрібно спати а то музи не приходитимуть і феї казкових снів :))).

      Видалити
  12. Мммм! Свежее, лёгкое, невесомое - просто чудо! И фотографии замечательные! Как мороженного захотелось, а я с ангиной сижу) Вылечусь - сразу объемся)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дашуня, привет !!! Благодарю огромное ! А ангина это - бррр ... сама когда-то из них не вылезала ( по 3-4 в год ), пока один молодой врач не посоветовал лечить .... мороженым?! Приписал есть хотя бы по пачке в день и, знаешь - помогло ! Уже несколько лет о ангине и не вспоминаю :))).

      Видалити